Korte Haven 44, Schiedam - LV Makelaars
house-yellow
Woonoppervlakte
170m2
bath-yellow
badkamer
1 toilet
door-yellow
6 kamers waarvan
5 slaapkamer(s)
wall-yellow
Gebouwd
in 1770

Wilt u wonen in een mooie, rustige historische binnenstad met havens en oude schepen, in een goed gerenoveerd huis met karakter en stijl? Dan moet u even verder lezen!

Dit rijksmonument gebouwd in de 18e eeuw is een heerlijk huis om in te wonen vanwege de overdadige lichtinval, originele indeling met een ruime woonverdieping, vijf kamers en twee badkamers. Gelegen aan de Korte Haven, uitkijkend op de kerk van François Haverschidt, een klooster uit 1887, de Scheepstimmerwerf en historische vrachtschepen. Winkels, bibliotheek, kunst en cultuur, trein en metro op loopafstand, Rotterdam op fietsafstand. De woning is geheel gerenoveerd en alle noodzakelijk restauratiewerkzaamheden zijn uitgevoerd. Daarnaast is de woning voorzien van energielabel C!

ENTREE/HAL
De ruime hal ademt een authentieke sfeer uit door het creatieve ontwerp van de tegelvloer en de driedelige deurenwand met glas naar de woonkamer.

Maatvoering: Circa 2.09 x 2.01m
Vloerafwerking: Winckelman tegels (dubbel hard gebakken)
Wandafwerking: Stucwerk
Plafondafwerking: Stucwerk

WOON-/EETKAMER
De woon-/eetkamer is om de hal gesitueerd. Vanuit de hal gezien rechts bevindt zich de vroegere ‘mooie kamer’ van de familie Wittkampf, één van de 244 jeneverstokers van Schiedam in de 18e eeuw. De broodwinning van de eigenaar komt tot uiting in het plafond waar 3 puti’s om een jeneverkruik en een geldbuidel zweven. Er zijn vier medaillons met de noodzakelijke ingrediënten van jenever. Door de royale vensters met roedeverdeling heeft u een mooi zicht op de Korte Haven en andere monumentale gebouwen, en valt zonlicht, reflecterend van het water schitterend binnen. De marmeren schouw is voorzien van een dubbele pijp met isolatie, waardoor er een (hout)kachel op kan worden aangesloten. Vanuit de hal links bevindt zich een nis waar u zich zou kunnen terugtrekken, werken of lezen. Nu staat er de piano en de eethoek.

Maatvoering: Circa 48 m²
Vloerafwerking: Parket en plavuizen
Wandafwerking: Stucwerk
Plafondafwerking: Houten balken met stucwerk, origineel ornament

KEUKEN
De keuken bevindt zich aan de achterzijde van de woning. Deze is in 2015 geheel nieuw gebouwd vanuit de gedachte van een kas. Het dak is voor de helft van glas, een lange plantenbak laat tropische planten welig groeien. De inrichting is efficiënt, praktisch en ergonomisch goed ontworpen. Deze bestaat uit een L-vormige opstelling, een werk- en/of eettafel met vaste bank, een hoge voorraadkast met schuifdeur, onder het aanrecht een kast met drie bakken t.b.v. afvalscheiding en een bezemkast met wasbak voor vuilwater. Van de grote keramische spoelbak kunt veel gemak ervaren bij het koken. Als inbouwapparatuur zijn te noemen de inductiekookplaat, oven, afzuigkap en close-in boiler. Leuk detail: vanuit de keuken kunt u door een raampje de woonkamer en de haven zien!

Maatvoering: Circa 14 m²
loerafwerking: Winckelmantegels
Wandafwerking: Tegels en stucwerk
Plafondafwerking: Stucwerk en glas

TOILET
Vanuit de keuken is er toegang tot het toilet voorzien van een hangend toilet en fonteintje. Dankzij een groot raam boven de deur valt daglicht binnen.

Maatvoering: Circa 1.52 x 1.20/0.77m
Vloerafwerking: Winckelmantegels
Wandafwerking: Tegels en stucwerk
Plafondafwerking: Stucwerk

EERSTE VERDIEPING
OVERLOOP
Bovenaan de trap vanuit de woonkamer staat een fraaie uit hout gesneden baluster met vlam refererend aan de jeneverstokerij, een historisch element. De overloop biedt toegang tot de drie (slaap)kamers, de badkamer en de deur naar het dak boven de keuken, het dakterras. Waar u beschut buiten kunt zitten.

SLAAPKAMER I
Deze zeer royale kamer is op dit moment is gebruik als bibliotheek/ studeerkamer en heeft een prachtig zicht is op de Korte Haven. De boekenkasten behoren niet bij het huis. De kamer kan ook goed als master bedroom of tweede woonkamer worden ingericht.

Maatvoering: Circa 20 m²
Vloerafwerking: Originele houten vloerdelen
Wandafwerking: Stucwerk
Plafondafwerking: Houten balken met stucwerk

SLAAPKAMER II
Ook deze kamer is momenteel in gebruik als werkkamer.

Maatvoering: Circa 3.48 x 2.08m
Vloerafwerking: Originele houten vloerdelen
Wandafwerking: Stucwerk
Plafondafwerking: Houten balken met stucwerk

SLAAPKAMER III
Slapen kun je overal, maar wakker worden met het zicht op de historische haven is uniek en een genot voor het oog.

Maatvoering: Circa 9 m²
Vloerafwerking: Originele houten vloerdelen
Wandafwerking: Stucwerk
Plafondafwerking: Houten balken met stucwerk

BADKAMER
De badkamer is voorzien een dubbele wastafel, royale inloopdouche, tweede toilet, een design radiator en drie kledingkasten. Het geheel is afgewerkt met een tegelontwerp in drie groentinten, modern en toch helemaal passend bij het monumentale karakter van het huis.

Maatvoering: Circa 8 m²
Vloerafwerking: Originele houten vloerdelen
Wandafwerking: Betegeling / stucwerk
Plafondafwerking: Houten balken met stucwerk

TWEEDE VERDIEPING
Een mini overloop biedt ruimte aan kasten of uitstallingen en is een afgesloten ruimte om temperatuurverschillen tussen de zolderkamer en beneden te behouden. Ramen in de deur en wanden geven licht door en maken ruimte.

ZOLDERKAMER
De zolderkamer is circa 4.00m hoog, links bevinden zich de voormalige dienstbodevertrekken en rechts een slaapkamer met badkamer. Het is een geschikte ruimte om te spelen, voor hobby, home trainen en ook om de was te drogen.

Maatvoering: Circa 18 m²
Vloerafwerking: Parket
Wandafwerking: Stucwerk
Plafondafwerking: Hout

SLAAPKAMER IV
Dit is een ruime slaapkamer met een eigen badkamer. Tevens is in deze slaapkamer een vaste kast gemaakt waar de wasmachine en de C.V.-ketel zijn weggewerkt.

Maatvoering: Circa 16 m²
Vloerafwerking: Originele houten vloerdelen
Wandafwerking: Stucwerk
Plafondafwerking: Houten balken en plaatwerk

BADKAMER
De vierde slaapkamer is voorzien van een eigen badkamer, waardoor dit een ideaal vertrek is voor gasten of oudere kinderen. De badkamer beschikt over een douche, staand toilet en een wastafel.

Maatvoering: Circa 4 m²
Vloerafwerking: Houten vloerdelen
Wandafwerking: Hout
Plafondafwerking: Hout

DIENSTBODEVERTREK / SLAAPKAMER V
Oorspronkelijk had het huis 2 dienstbodevertrekken, deze zijn ooit samengevoegd. De ruimte is momenteel in gebruik als opslag en werkkamer. Authentieke details, zoals delen van de bedstede en de houten wand zijn origineel en dus zo’n 250 jaar oud, deze zijn bewust niet opgeknapt om het historische karakter te behouden.

Maatvoering: Circa 2.26 x 5.26m
Vloerafwerking: Parket
Wandafwerking: Gedeeltelijk stucwerk
Plafondafwerking: Hout

VLIERINGEN
Boven de kamers bevinden zich twee vlieringen met volop bergruimte.

Maatvoering: Circa 10 m²
Vloer-, wand en plafondafwerking: Hout

GESCHIEDENIS
Af te gaan op de historische elementen en de bouwconstructie dateert het huis vermoedelijk uit de 18e eeuw, de bloeitijd van de Schiedamse jeneverindustrie. Maar op een kaart uit 1683 is al een huis op deze plaats te zien en tijdens de renovatiewerken zijn oudere resten gezien. In de huidige vorm is het dus ongeveer 250 jaar oud. Het is een Rijksmonument en volgens het Rijksmonumentenregister: “een dwarshuis met verdiepingen, hoog schilddak en gepleisterde lijstgevel van vroeg-19e-eeuws karakter”. Het huis was eigendom van de familie Wittkampf, één van de branders (jeneverstokers) van Schiedam. De oude destilleerderij staat nog schuin achter het huis en is nu woonhuis. Van 1935 tot 1971 was in het huis de “Tapijtknoperij en Wolweverij Mies van Rossum” gevestigd. De weefgetouwen stonden op de eerste en tweede verdieping. In de huidige keuken werd de wol geverfd.

De Korte Haven is de oudste haven van Schiedam en is een prachtige plek midden in het historische centrum. Tot in de 18e eeuw werden schepen vanuit deze haven via een overtoom over de dam getrokken naar de Schie voor de handelsvaart onder meer richting Delft. De Korte Haven telt tal van historische gebouwen. Recht tegenover de woning liggen het pand Paulus (de vroegere kerk van ds. François Haverschmidt, alias Piet Paaltjens), het Dominicanessen klooster en de Stadstimmerwerf, de vroegere Openbare Werken van de stad. Vlak om de hoek staat de achttiende-eeuwse korenmolen “Drie Korenbloemen”. Het is een van de zeven nog bestaande, molens van Schiedam gebouwd op de voormalige vesten. Even verderop staat de Korenbeurs waar vroeger het graan voor onder meer de jeneverindustrie werd verhandeld en nu de bibliotheek is gevestigd.

ALGEMENE INFORMATIE
– Vloerverwarming: onder de plavuizen in woonkamer en keuken
– Isolatie: dakisolatie; muurisolatie middels voorzetwanden, uitgezonderd de voorgevel; plafondisolatie
– Dubbelglas: alle ramen zijn voorzien van dubbel glas, behalve die van de 1e verdieping aan de voorzijde
– Vloeren: de vloeren op de eerste verdieping en de slaapkamer en badkamer op de tweede verdieping zijn blootgelegde, originele houten vloerdelen (waar nodig vervangen of aangeheeld) met een breedte tot 40 cm; voor de vloer van het woongedeelte zijn identieke plavuizen als in het eetkamergedeelte beschikbaar.
– Renovatie: alle dragende balken zijn geïnspecteerd en waar nodig hersteld; buiten is het stucwerk geheel vernieuwd/hersteld, zowel elektrische als water-, afvoer- en rioolleidingen zijn vernieuwd; in 2021 is het huis buitenom geheel geschilderd.
– Mechanische ventilatie: badkamers en toilet zijn aangesloten op een afzuigunit.
– Het pand is een rijksmonument
– Parkeren: In de straat is een parkeervergunning nodig. Voor 1 auto is dit € 90,- per jaar en een 2e auto is € 406,- per jaar.
– Fietsen kunnen geplaatst worden in een ‘fietstrommel’. Deze staan vlakbij de woning en de kosten zijn € 54,- per jaar.

TOELICHTING MEETINSTRUCTIE
De Meetinstructie is gebaseerd op de NEN2580. De Meetinstructie is bedoeld om een meer eenduidige manier van meten toe te passen voor het geven van een indicatie van de gebruiksoppervlakte. De Meetinstructie sluit verschillen in meetuitkomsten niet volledig uit, door bijvoorbeeld interpretatieverschillen, afrondingen of beperkingen bij het uitvoeren van de meting.

Kenmerken
Overdracht
 • Status Verkocht
 • Koopsom € 699.000,- Kosten koper
 • Aanvaarding In overleg
Bouwvorm
 • Soort object Grachtenpand
 • Type woonhuis Tussenwoning
 • Bouwjaar 1770
 • Bouwvorm Bestaande bouw
 • Ligging Aan water, aan rustige weg, in centrum, vrij uitzicht
Indeling
 • Woonoppervlakte 170 m2
 • Inhoud 710 m3
 • Aantal kamers 6
 • Aantal slaapkamers 5
 • Aantal woonlagen 3
Energie
 • Energielabel C
 • Isolatie Dakisolatie, voorzetramen, grotendeels dubbelglas
 • Warm water Cv ketel, elektrische boiler eigendom
 • Verwarming Cv ketel, vloerverwarming gedeeltelijk
 • C.v.-ketel bouwjaar 2012
 • C.v.-ketel type Gas
 • Combiketel Ja
 • C.v.-ketel eigendom Eigendom
Buitenruimte
 • Ligging Aan water, aan rustige weg, in centrum, vrij uitzicht
Parkeergelegenheid
 • Parkeerfaciliteiten Parkeervergunningen
 • Garage Geen garage
Dak
 • Soort dak Schilddak
Overig
 • Bijzonderheden Monumentaal pand
 • Onderhoud binnen Goed
 • Onderhoud buiten Goed
 • Huidig gebruik Woonruimte
 • Huidige bestemming Woonruimte
Kadastrale gegevens
 • Gemeente Schiedam
 • Sectie C
 • Perceelnummer 1389
 • Oppervlakte 89 m2
 • Eigendomssituatie Volle eigendom
Video’s
Documenten

Selecteer hieronder de gewenste documenten om ze te downloaden.

Interesse in deze woning?
Plan direct een bezichtiging.